Newsletter

Καταχωρίστε το email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα και τις προσφορές μας!

Αρωματοθεραπεία

Τα αιθέρια έλαια αποτελούνται από φυσικά αρωματικά χημικά συστατικά σε μικρές ποσότητες, με ευεργετική δράση και πολλές εφαρμογές στους τομείς της υγείας, της υγιεινής και της ομορφιάς.

Αρωματοθεραπεία

 

Τί είναι Αρωματοθεραπεία;

Αρωματοθεραπεία, είναι ο κλάδος εκείνος της βοτανικής ιατρικής που σαν  σκοπό της έχει τη θεραπεία νου, ψυχής και σώματος με τη χρήση αρωμάτων, όχι όμως εκείνων που γνωρίζουμε όλοι λόγω των κοσμητικών τους ιδιοτήτων αλλά πρόκειται για αγνά, αποσταγμένα έλαια φυτών, γνωστών για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, τα αιθέρια έλαια.

Είναι καλό να δούμε την αρωματοθεραπεία σαν κομμάτι ενός ολιστικού τρόπου προσέγγισης και όχι απλά σαν μια ακόμα εναλλακτική πρόταση.
Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να μένουμε μόνο στο σύμπτωμα της ασθένειας, αλλά να αναζητάμε το αίτιο της αρρώστιας και να φροντίζουμε για την πρόληψη της. Αν και τις περισσότερες φορές φαίνεται πως η εκδήλωση της ασθένειας συμβαίνει ξαφνικά, οι λόγοι που αυτό συμβαίνει δεν είναι καθόλου ξαφνικοί. Κληρονομικοί παράγοντες αλλά κυρίως ο τρόπος  ζωής μας είναι οι βασικές αιτίες εκδήλωσης της ασθένειας. 
 
Επομένως, στην ολιστική αρωματοθεραπεία πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά, δεν είναι όπως στην κλασσική  ιατρική που αφήνουμε το σώμα μας στο γιατρό και απλά παίρνουμε τα φάρμακα που μας προτείνει, ούτε πρέπει να περιμένουμε μια ξαφνική θεραπεία, στην αρωματοθεραπεία τα αποτελέσματα  είναι σταδιακά αλλά σε μακροχρόνια βάση είναι πολύ καλά.

 

Η ιστορία της Αρωματοθεραπείας

Ανατρέχοντας πίσω στους αιώνες, βλέπουμε πως παρόλο που η αρωματοθεραπεία μπορεί να ξεκίνησε πριν εκατό περίπου χρόνια να εφαρμόζεται πρακτικά, η ύπαρξη της, ωστόσο, υπάρχει σε όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς.

Στις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, η καύση ξύλων ή φύλλων από διάφορα φυτά, έφερνε ποικίλα αποτελέσματα, όπως την ενεργοποίηση των αισθήσεων,τον ύπνο ή λήθαργο σε κάποιους, την βελτίωση σε ορισμένες μορφές ασθενειών ή ακόμα συντελούσε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για κάποιες μυστικιστικές και θρησκευτικές εμπειρίες. Υπάρχουν αναφορές στη Βίβλο που θέλουν τον Μωυσή να καθοδηγείται από τον Θεό να χρησιμοποιήσει για θεραπευτικούς λόγους, ελαιόλαδο μέσα στο οποίο βρισκόταν η ύπαρξη μυρτέλαιου, κάλαμου και κανέλας. Επίσης, είναι γνωστό ότι στα πόδια του νεογέννητου Ιησού, οι Τρείς Μάγοι, εκτός από τον χρυσό, εναπόθεσαν μύρο και λιβάνι, αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη αξία που είχαν αυτά τα έλαια, για να δοθούν σαν δώρα στον Θεάνθρωπο.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, το 1500 π.Χ,  έκαναν χρήση της αρωματοθεραπείας, τόσο σε πνευματικές όσο και σε σωματικές θεραπείες με μεγάλη επιτυχία.

 

Χρησιμομοποιούσαν τα αιθέρια έλαια στα μπάνια τους, στα μείγματα των ελαίων για το σώμα τους, στο βαλσάμωμα των Φαραώ τους και σε ασθένειες του νου. Τόσο αυτοί όσο και οι Φοίνικες, καταλαβαίνοντας πόσο δημοφιλής ήταν η χρήση των αιθέριων ελαίων, τα εμπορεύτηκαν με μεγάλη οικονομική επιτυχία. 

Αλλά και εδώ, σε εμάς τους Έλληνες, ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής, χρησιμοποιούσε για θεραπευτικούς λόγους, τα αιθέρια έλαια  τόσο στα μπάνια, όσο και στη μάλαξη, ενέργεια που αυτόματα  τον κάνει πρωτοπόρο στη χρήση της αρωματοθεραπείας για ιατρικούς λόγους. Λέγεται πως χρησιμοποίησε θυμιάματα από αρωματικά φυτά για να καταπολεμήσει την πανούκλα στην Αθήνα.


Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τη χρήση των αρωματικών φυτών και τη χρήση των ελαίων τους, πιστεύοντας πως προέρχονταν από τους Θεούς τους, οπότε η χρησιμοποίηση τους ήταν γεγονός που τους ικανοποιούσε και τους εξευμένιζε. Γι’αυτό και στις περισσότερες τελετές τους  ήταν απαραίτητη η καύση τέτοιων φυτών. Πολύ γνωστή ενέργεια τους ήταν και η κατασκευή στεφανιών για τα κεφάλια των Ολυμπιονικών, από δάφνη, σαν μόνο έπαθλο της νίκης τους, δείχνοντας έτσι την βαρύτητα που πίστευαν πως είχε αυτό το αρωματικό φυτό. Ακόμα, σαν τους αρχαίους Αιγύπτιους, έχριζαν με αρωματικά έλαια τα σώματα των νεκρών και χρησιμοποιούσαν ακριβά αρώματα στο σώμα τους οι ίδιοι.

 

Η αντίληψη πως τα βότανα και τα φυτά βοηθούσαν στην διατήρηση της καλής υγείας του ατόμου, τους οδηγούσε στο να έχουν τα παράθυρα των σπιτιών τους ανοίγματα σε κήπους με αυτά. Eίναι άλλωστε γνωστό πως στο μαντείο των Δελφών, η Πυθία, έφτανε σε πεδία έκστασης δίνοντας τους περίφημους χρησμούς της, εισπνέοντας καπνό από λιβάνι και άλευρο κριθαριού. Σαν η Ελλάδα ηττήθηκε από την Ρώμη, οι κατακτητές πήραν πολλές γνώσεις για τη χρήση των αρωματικών φυτών και των ελαίων τους, από τους κατακτημένους. Ωστόσο, από τους Ρωμαίους, η χρήση έγινε κατάχρηση, κάποια στιγμή, σε τέτοιο βαθμό που ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε στους πολίτες τη χρήση των εξωτικών αρωμάτων.

Μέσα από τους κατακτητικούς πολέμους η αρωματοθεραπεία και τα μεγάλα οφέλη της διαδόθηκαν στην Αφρική και στην Ισπανία, από την οποία  έγιναν γνωστά σε όλη την Ευρώπη και τέλος στην Αμερική. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα έγινε τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με συνέπεια τα φυσικά αιθέρια έλαια να αντικατασταθούν από χημικής προέλευσης σκευάσματα, πολύ πιο φθηνά, χρήσιμα βέβαια στην αρωματοποιϊα  και στις βιομηχανίες καλλυντικών, όμως χωρίς να έχουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των αγνών αιθέριων ελαίων. 
 

Πως βοηθάει η Αρωματοθεραπεία στα διάφορα προβλήματα υγείας;


Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αρωματοθεραπείας, τα αιθέρια έλαια αντιδρούν στο σώμα με μια ποικιλία μορφών. Όταν παρασκευάζεται ένα λάδι για μάλαξη μαζί με αιθέρια έλαια και εφαρμόζεται στο δέρμα, τα αιθέρια έλαια απορροφώνται γρήγορα από τον επιθηλιακό ιστό και μέσω του κυκλοφορικού συστήματος μεταφέρονται απευθείας σε όλο το σώμα. 

Εκεί μπορούν να επιδράσουν σε όργανα και συναισθήματα. Τα αιθέρια  έλαια έχουν επίσης επίδραση στη συναισθηματική και πνευματική κατάσταση μέσω της αρωματικής τους οσμής. Η αίσθηση της οσμής, συνδέεται στενά με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις, είτε όμορφες, είτε άσχημες. Επομένως, με τη χρήση διαφόρων μεθόδων και αιθέριων ελαίων η αρωματοθεραπεία επιδρά αποτελεσματικά σε διάφορα επίπεδα, όπως το σωματικό και συναισθηματικό. Η συνδυασμένη αυτή δράση δίνει ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του άγχους, που θεωρείται ότι είναι η ρίζα τόσων πολλών παθολογικών καταστάσεων. 


Με τη σωστή χρήση της αρωματοθεραπείας μπορούν να θεραπευτούν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολλές από τις συνήθεις ασθένειες, του αναπνευστικού συστήματος, του ουροποιητικού, του μυϊκού, γεννητικού συστήματος, του δέρματος, κ.α., ενώ χαλαρώνοντας τον εαυτό μας και απαλλάσσοντας τον από τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούν η ένταση και το άγχος, προλαμβάνουμε πολλά ψυχολογικά συμπτώματα, όπως απάθεια, μελαγχολία, κατάθλιψη.